Zelf je Stressprogrammering Resetten – dagworkshop

Ontdoe jezelf stap voor stap van al je ongewenste automatische stressreacties.

Kan dat dan? Ja, dat kan! Veel mensen zien stress nog steeds als een voldongen feit, waar je mee om moet leren gaan en wat je op z’n hoogst kunt reduceren. En laten we wel wezen: zo lijkt het ook te zijn. Maar het is niet waar, stress is wel degelijk bij de bron aan te pakken! En waarom zou je dan nog genoegen nemen met symptoombestrijding?

Hoe werkt dat dan? Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken wat (chronische) stress eigenlijk is: het komt vaak voor en heeft vele nare gevolgen: o.a. moe, slecht slapen, snel geïrriteerd (‘kort lontje’), ziekte, burn-out, maar ook verstoorde relaties en werkverhoudingen.
Het ontstaat als het biologische overlevingsmechanisme te vaak en te snel aanslaat. Dat uit zich in harde taal, aanvallen, verdedigen of juist terugtrekken en afzonderen (‘vechten of vluchten’). Het overlevingsmechanisme werkt automatisch en de uitingen zijn vrijwel niet tegen te houden.

Daar valt dus niks aan te doen… Ja, dus wel! Dit mechanisme is namelijk heel vroeg in de evolutie ontstaan en wordt zowel bij dieren als mensen vanaf de geboorte geprogrammeerd via de ervaringen. Als er fouten in de programmering zitten, slaat het overlevingsmechanisme op tilt, met als gevolg: (chronische) stress.
Met een relatief eenvoudige oefening is het mogelijk om de verkeerde programmeringen te herstellen en zo de oorzaken van je stress aan te pakken!

Zal vast veel tijd kosten dan, die heb ik niet, ah! Stress! In deze workshop leer je de oefening in één dag, waarna je er zelf mee aan het werk kan. Thuis ben je er een paar minuten tot een half uur per dag aan kwijt. Op een moment dat jou uit komt, bijvoorbeeld vlak voor je gaat slapen. ‘t Is namelijk ook een heerlijk slaapmiddel! Onze ervaring is dat je door het doen van de oefening je stressprogrammering echt reset. Daardoor zal je je al na korte tijd beter kunnen focussen, meer rust ervaren en dus tijd over houden.

En kan ik dat na één dag echt helemaal zelf? Ja. Je kunt na één dag de oefening helemaal zelf doen. Het stresssysteem heeft een valkuil, maar ook die komt tijdens deze dagworkshop uitgebreid aan bod. Dus je leert ook manieren om zelf uit die valkuil te klimmen en te voorkomen dat je er in dondert. Hoe je stresssysteem geprogrammeerd is wisselt sterk van persoon tot persoon. De één zal meer programmering moeten resetten dan de ander. Nazorg in de vorm van bellen of e-mailen is bij de workshop inbegrepen. Maar ook persoonlijke trajecten zijn mogelijk.

En hoe en waar en wat kost dat dan? Kijk voor de datum en verdere informatie van de volgende dagworkshop(s) in de planning.

Oef, dat is wel heel ver reizen! We proberen altijd locaties te kiezen die zowel per auto als per openbaar vervoer goed te bereiken zijn. Maar we kunnen ook jouw kant op komen: als je wilt kan je ons helpen een dagworkshop bij jou in de buurt te organiseren. Dan krijg jij korting op je deelname. En wist je dat we ook bij bedrijven komen? Misschien is je hele afdeling wel toe aan een reset van hun stressprogrammering.
In onderstaande quotes lees je in ieder geval wat eerdere deelnemers er van vonden:

Reacties van deelnemers:
“Een welkom gevoel. De workshop heeft gegeven wat er beloofd is. Rustig – no nonsense – en toch met veel info. Heerlijk te weten dat het ontbonden kan worden! Er zijn verschuivingen mogelijk. En ik kan het zelf doen!”

“Een prima workshop, waarin duidelijk wordt hoe mijn stresssysteem zich heeft ontwikkeld. Een complex geheel van emoties, hormonen en zenuwstelsels, waaruit patronen, besluiten en overtuigingen zijn ontstaan.
Door het leren van de oefening, kan ik praktisch aan de slag met dit complexe geheel, wat mijn stresssysteem is. Dus ik ben er heel blij mee. Karin en Krijn, chapeau hoe jullie dit hebben gebracht.”

“Ik heb de workshop zeer gewaardeerd. Ook de theoretische achtergrond-informatie vond ik fijn.”

“Een inspirerende workshop! Hoe het sympathische en parasympatische deel van het zenuwstelsel samenwerkt tijdens activiteit en rust/herstel was een heel nieuw inzicht voor mij.”